Eilen oli tämänsyksyisen naksutinkoulutuskurssin viimeinen kerta Jaanan opissa. Mimmin juoksujen takia en ottanut sitä ollenkaan mukaan, sillä se olisi päässyt reenaamaan vasta kaikkien muiden jälkeen ja paleleen koko illan autossa. Joten neiti sai jäädä kotiin vällyjen väliin ja emäntä oli kouluttautumassa.

Jaana näytti meille aluksi glögin ja piparien kylkiäisenä videoklippejä operantin ehdollistamisen perusperiaatteista: positiivinen vahvistaminen, negatiivinen vahvistaminen, positiivinen rankaisu, negatiivinen rankaisu. Lisäksi saimme nähdä Bob Baileyn luentopätkän ja loistavan videon kanoista, jotka oli ehdollistettu kiertämään pöydällä keiloja kahdeksikkona tai ympyränä riippuen siitä oliko keilojen päällä peltiset "ruukut" vai ei.

Suurin osa illasta kului siis videoita katsellen ja kouluttamisesta keskustellen, mikä oli tosi opettavaista. Jaanan ajatuksia on aina kehittävää kuunnella! Paikalla oli tällä kertaa vain kolme koiraa, jotka reenasivat kaikki 3 kertaa niitä asioita, joita olivat edellisellä viikolla harjoitelleet: yksi keston lisäämistä kuonokosketukseen, toinen häkkiin menoa sheipaten ja kolmas vihjeen liittämistä tynnyrin kiertoon. Hienosti olivat kaikki oppineet ja oppivat reenien aikanakin!

Kurssi loppui siis tähän ja olen taas piirun verran viisaampi koulutusasioissa. Lisäksi minulla on nyt naksutin, kosketuskeppi ja -alusta sekä hieman mekaanisia taitoja näiden välineiden käyttämiseen =) Mimmin kanssa reenattiin vielä iltamyöhään kuonokosketusta ja keston lisäämistä siihen, jatkossa ajattelin kokeilla kuonokosketusta kohteeseen, esim. purkkiin ja kestoa siihen. Tarkoitus olisi opettaa Mimmille myös tuo kohteen kiertäminen.

Naksuttelu on tuonut iloa sekä Mimmille että minulle meidän yhteisiin koulutushetkiin ja ajastin ryhtiä koulutukseen =) On ihana nähdä, miten Mimmin häntä heiluu aina, kun aletaan reenata ja miten innoissaan se uusia juttuja kokeilee. Tarkoitus on jatkaa tällä tiellä eikä enää palata ryppyotsaiseen koulutustapaan, mihin aiemmin helposti olen sortunut.