Martti-ressukka joutui tänään nuoresta iästään huolimatta toistamiseen nukutettavaksi Martin vasen alakulmuri ei nimittäin sitkeästä jumppaamisesta huolimatta asettunut oikeaan asentoon, vaan alkoi tehdä kuoppaa suoraan yläikeneen. Kävimme perjantaina Unna Määttäsen vastaanotolla Eläinklinikka Oivassa Pirkkalassa näyttämässä tilannetta ja tänään sitten jo operaatiossa samaisessa paikassa. Unna nimittäin oli perjantaina kovin toiveikas, että kulmurin pieni asentovirhe saataisiin korjattua ilman hampaan katkaisua tai muita järeämpiä toimenpiteitä.

Tänään Martti siis operoitiin eli yläientä koverrettiin pois sen verran, että alakulmuri saa tilaa kasvaa oikein ikenen ulkopuolelle. Samalla alakulmuriin tehtiin ns. kruunujatke, joka ohjaa alakulmurin asettumista oikeaan asentoon. Lisäksi päivittäin tulee 2-3 krt jumpata alakulmuria painelemalla sitä ulospäin. Kruunujatketta pidetään yleensä 3 kk (jos se pysyy...), mutta Unna epäili, että Martilla ongelma korjaantunee nopeammin.

Enpä olisi aiemmin tällaisestakaan operaatiosta mitään tiennyt! Tärkeintä minulle luonnollisesti on koiran terveys ja hyvinvointi ja tämä operaatio tehtiin siis juuri koiran parhaaksi. Alakulmuri oli pakko vapauttaa kovertamasta reikää yläikeneen, sillä jatkuessaan se olisi tulehduttanut ikenen. Samalla virheasento lukitsi alaleukaa jatkuvasti estäen sitä kehittymästä normaalisti. Tämä keino oli miedoin korjauskeino, joka onnistuessaan ei vaikuta yhtään mitään koiran elämään jatkossa. Ienkin tulee kasvamaan lähes entiselleen ajan myötä. Mikäli tämä ei onnistuisi, seuraava vaihe olisi alakulmurin katkaisu. Toivottavasti tämä kruunujatke ja jumppa nyt auttaisi!!

Alla kuva tästä systeemistä. EDIT 11.1. Kruununjatke tipahti oltuaan vajaan vuorokauden Maran hampaassa. Ei tarvittu edes kovaa syötävää tai repimisleikkejä. Että se siitä, onneksi saatiin alla oleva todistusaineisto otettua  Toivottavasti kuitenkin ikenen koverrus ja jumppa auttaisivat, eikä siihen hampaan katkaisuun tarvitsisi mennä...

Samalla kertaa Martin leegot röntgenkuvattiin, sillä sisko-Ellulla todettiin samaisessa paikassa samaisen lääkärin toimesta perjantaina melko mittavat hammaspuutokset. Martilla sen sijaan oli onneksi kaikki 42 hammasta! Tokavika maitohammas lähti yläetuhampaista viikonloppuna ja kuvissa näkyi, että alta kasvaa normaalisti rautahammas. Leikkauksen yhteydessä Unna poisti Martilta vasemman yläetuhampaan, joka ei osoittanut mitään lähtemisen merkkejä ja jonka alta kuvissa myös näkyi olevan tulossa pysyvä hammas. Ainoa "erikoisuus" Martin kuvissa oli pari keskimmäistä alaetuhammasta heikkoine juurineen, joista toinen saattaa ajan myötä irrota. Mutta who cares: pieni rako hammasrivistössä tuo vain katu-uskottavuutta

Katu-uskottava tassuteippi väsähtäneen potilaan jalassa