Kyllä tuon murkkupojan kanssa ainakin yritetään! Tällä viikolla aloitimme Ylöjärven koirakerhon 5 kerran Tottelevaisuuden alkeet –kurssin. Martin kanssahan on käyty jos jonkinlaista kurssia: 2 pentukurssia, teinikurssi ja tokokurssikin, mutta koska omalla ajalla harjoittelu on ollut lähes nollassa, olemme edelleenkin tokorintamalla aivan alkutekijöissä. Vauhdikkaan agilityn vastapainoksi ja pojan pitämiseksi ”kurissa ja nuhteessa” aloitimme siis taas tokon.

Kurssilla on 6 koirakkoa ja tarkoituksena harjoitella alokasluokan tokoliikkeitä. Eka kerralla harjoittelimme perusasentoa, seuraamista remmissä, liikkeestä seisomista ja tokohyppyä. Paljon asioita ja pintaraapaisu kaikista, mutta paljon pitäisi tehdä tietysti omalla ajalla. Kun vaan saisi aikaiseksi! Martin kanssa kaikissa on tekemistä, tokohyppy meni hyvin, sitä harjoittelimme ihan vain namikipolle hyppynä näin eka kerralla. Sivulle tulo perusasentoon ja seuraaminen olisi nyt erityisesti treenattavina asioina, seuraamisessa Martti on kovin kaukana eli palkan paikkaa tulee tarkistaa ihan jalkaan kiinni. Sivulle tulossa tarvitaan vielä selkeää namikäsiohjausta, ilman sitä poika ei tajua vielä mitään. Ja siinäkin oikea paikka on vielä hakusessa. Mutta tästä lähdetään ja eteenpäin pyritään
Agilityssä Martti toimi tällä viikolla tosi hyvin. Harjoittelimme puomin alastulolla nokkimista ja pientä hyppy-pituus-putki-hyppy-hyppy –radanpätkää toisessa päässä hallia. Martti hokasi aika hyvin nokkimisen eli ensin nostin sen puomille odottamaan ja sitten sanoin ”ota” ja Martin piti siis tulla etujalat maahan nokkimaan (=kuonoa maahan, pään alaspäin suuntautuva liike) takapää kontaktilla. Jokaisesta ”ota”-käskystä tulisi tulla nokkaisu, siitä naksu ja palkka maahan ja muutaman nokkaisun jälkeen vapautus ja vika palkka namikiposta kauempaa. Ihmeen hyvin Martti tajusi homman jujun, mutta vielä se ei oikein kestä olla kontaktilla siten, että oma rintamasuuntani on menosuuntaan. Se pysyy siinä, kun olen poikittain alastulon vieressä ja palkkaan siitä, mutta tossunkärkiä en voi vielä kunnolla siirtää, saati sitten rintamasuuntaa, menosuuntaan ilman, että Martti lähtee liikkeelle. Tästä kotitreeniä!
Pikku rata meni aika hyvin, tosin kahden vika esteen väliin tehtävä valssi ei meikätanssijalta meinannut onnistua eikä Marakaan tajunnut, mistä oli kyse J Koordinaatiokykyni ei ole paras mahdollinen  Muuten Martti veti hienosti. Toisin kuin Mimmillä, sillä ei ole mitään ongelmaa pysyä lähdössä. Nytkin se nakotti eka hypyn takana, kun menin pituuden taakse lähettämään sitä. Toisaalta sen kanssa olen kyllä harjoitellut paikallaanoloa paljon enempi kuin Mimmin kanssa eikä Martti ole muutenkaan (ainakaan vielä!) sellainen kuumakalle kuin Mimpsu. Se ei esim. roiku leluissa (eikä vaatteissa tai käsissä..), vaan jää seisomaan lelupalkan viereen, kun heitän sen vikan esteen taakse! Meillähän on palkkana lelu, jonka sisällä on namia, joten Martti vain odottaa saavansa sen namin eikä tosiaan retuuta lelua ollenkaan. On ollut kyllä vähän opettelua toimia näin erilaisen koiran kanssa!